sobota, 14 czerwca 2014

Kiełki stir fry



Kiełki na patelnie to najnowsze odkrycie mojej mamy, w którym całkowicie mnie rozkochała. Od zawsze uwielbiałam kiełki wszystkiego, chyba we wszystkim, więc te nie zostały wyjątkiem. Poza tym, że kiełki są niesamowicie zdrowe (zawierają min. żelazo, łatwo przyswajalne białko, potas i magnez, likwidują wolne rodniki) to smakują wyśmienicie. 
Tak więc u mnie kiełki stir fry cały czas na "tapecie", we wszystkich kanapkach i sałatkach, a dziś oczywiście obiad z kiełkami w roli głównej.

Kiełki z kaszą pęczak i kurczakiem :)

Składniki:

kiełki cieciorki stir fry
kasza pęczak 200g
filet z kurczaka  150g ...

mały jogurt naturalny
świeże zioła (bazylia, mięta, natka pietruszki)
przyprawa z suszonych pomidorów
sól, pieprz kolorowy
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Filetujemy kurczaka, kroimy w małe kawałeczki (kosteczkę) i smażymy na patelni. Gotujemy pęczak. Gdy kurczak będzie już gotowy, dorzucamy kiełki,  przyprawiamy solą, pieprzem kolorowym, przyprawą z suszonych pomidorów. Po 3-5 minutach, zmniejszamy ogień, dodajemy posiekane zioła. Na koniec mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego. Na kaszy układamy kiełki z mięsem. 
Smacznego :)


P.S.
niestety moje zdjęcie obiadu gdzieś
 przepadło, a wszystko już dawno zjedzone.
 Jak pokusisz się o zrobienie to śmiało wrzuć swoje w komentarzu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz